Web sitemiz güncellenmektedir. Geçici eksiklik ve hatalar için özür diler, anlayışınızı rica ederiz.

Önceki Sayfa

Pandeminin Kalıcı Biçimde Değiştirdiği Çalışma Ortamımız

Koronavirüs pandemisi birkaç ayda dünyanın dört bir yanındaki insanların günlük yaşamlarını alt üst etti.

Peki önümüzdeki aylarda ve yıllarda başka ne gibi değişiklikler göreceğiz? CNBC fütüristleri, istihdam uzmanları, CEO’lar, tasarımcılar ve diğer ilgililerle önümüzdeki dönemde salgının çalışma şeklini nasıl değiştirebileceğine dair çalışmalar yapıp öngörülerde bulundular;.

1. Ofis bir statü sembolü olabilir

Gelecekte çalışanlar zamanlarını evden çalışma ve ofisten çalışma olarak bölecekler. Uzaktan çalışan daha fazla insan olması nedeniyle şirketler, işgücünün çoğunluğunu, m2 nin pahalı olduğu merkez ofislerde bulundurmak yerine, m2 nin daha ucuz olduğu yoğunlaşma bölgelerinde merkezler açabilirler.

Bu durumun yarattığı avantaj ile, geniş bütçe ve kadrolu şirketlerin genel merkezlerini, büyük bir şehirlerde prestijli bölgelerde bulundurması söz konusu olabilir. Bu da merkez ofislerinin bir statü sembolü haline gelmesine sebep olabilir.

İş arayanlar, marka farkındalığını ve sektördeki genel etkiyi artırabilecek fiziksel bir konuma sahip bir şirkette çalışmanın cazip olduğunu düşünebilirler.

2. Ofis binası kullanım amacı değişebilir.

Perkins and Will’s New York’un iç tasarım direktörü Brent Capron, uzaktan çalışma sonucu geleceğin ofis binalarının, iyi konfigüre edilmiş, arklı toplantı ve aktivite biçimlerine ev sahipliği yapacak tesisler haline gelebileceğini söylüyor.

AdobeStock 136168344

3. Daha az toplantı daha çok e-posta ve anlık ileti

Consulting Group’un Londra ofisinin genel müdürü ve ortağı Nadjia Yousif, salgın sonrası çalışma takviminizin genel olarak daha az toplantı içermesinin olası olduğunu belirtiyor.

Pandemi teknolojik olanakları kullanmakta çekimser olan çalışanların uyum sağlamaktan başka çaresinin olmadığını göstererek bir denge sağladı. Nadjia Yousif “İnsanlar, sırf mecbur oldukları için yeni teknolojileri öğrenmek ve kullanmakta daha sabırlı oldular herkes sanal olarak çalışmak için yeni beceriler geliştiriyor.” diyor. Sanal olanaklar daha çevik (agile) çalışma şekilleri oluşabilir. Bir çok toplantı e-postaya, e-posta ise anlık mesajlara dönüşecektir.

4. Bildiğimiz şekliyle iş seyahatinin sonu olabilir

Pandemide seyahat etmeden işleri yürütmenin mümkün olduğu ortaya çıktı.  Pek çok uzman bildiğimiz iş seyahatleri yoğunluğunun geçmişte kalacağına inanıyor. Seyahat endüstrisi uzmanı Wing blogunun yazarı Gary Leff, iş seyahatinin gereksinimin ve yoğunluğunun hiçbir zaman eskisi gibi olacağını düşünmüyorum,” diyor.

Leff bu durumu, sosyal mesafeye olan ilginin, öngörülebilir gelecek için konferanslar ve kongreler gibi büyük grup etkinliklerini sınırlayacağını ve iş seyahatlerinin hacmini kalıcı olarak azaltacağını söyleyerek açıklıyor.

5. Tıbbi tarama norm haline gelebilir

Gerek önümüzdeki aylarda işe dönenler için, gerekse Covit-19 dan sonra yeni pandemi çıkma ihtimaline karşı, sıcaklık kontrolleri ve antikor testleri gibi testlerin zorunluk olma ihtimali ön görülüyor. Bu konu hakkında yeni iş akışlarının geliştirilmesi ve hukuk alanında da  yasal düzenlemeler gerekir.

6. İş arkadaşları daha da yakınlaşabilir

Daha önce WeWork ve Match.com’da çalışan bir işyeri bağlantısı danışmanı olan Lakshmi Rengarajan, “Uzun zamandır, iş arkadaşlarımızı her gün görme yeteneğimizi muhtemelen doğal karşıladık ve bunun ne kadar değerli olduğunun farkında değildik” diyor. “Bence ekipler iş yerine geri döndüklerinde, fiziksel yakınlığın elektriğini hissederek çok daha yakın olacaklar.” diyor.

Organizasyonel psikoloji profesörü Wharton ve “Originals” yazarı Adam Grant da aynı fikirde. İş arkadaşlarının ofise döndüklerinde, daha önce yaptıkları gibi, kişisel temas yerine mesajlaşmayı tercih etme alışkanlıklarından, kurtulacaklarını ve gerçekten kalkıp dolaşacaklarını, birbirlerini şahsen ziyaret edeceklerini ön görüyor. Ancak bu yakınlaşmaya rağmen meslektaşlar arasında temas bazlı hareketlerin çok daha az görüleceği fikrindeler. Rengarajan, başını sallamak veya gülümsemek gibi uzaktan dostluk ve saygıyı aktarabilen jestlerin sosyal norm haline gelebileceğini söylüyor.

7. Giyim tercihi

İş yerindeki giyim şeklimize itinalı gündelik giyime doğru değişecektir Bu giyim evde de benimsenebilir. Bunun yanı sıra çalışanlar gardıroplarını kamera dostu olacak şeçkilerle düzenleyebilir – örneğin daha cesur renkler, geniş ölçekli desenler ve net çizgiler, daha az nötr, küçük baskılar v.b.

New York City’deki Fashion Institute of Technology’de moda ve tekstil tarihçisi öğretim üyesi Natalie Nudell, “Profesyonel yaşamlarımıza ekranlarda daha fazla aracılık edeceksek, sanırım insanlar ekranda nasıl göründükleri hakkında daha fazla düşünecekler” diyor.

Kaynak: CNBC Nisan 2020

Astera
Astera

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

We use cookies to give you the best experience.