Önceki Sayfa

The Importance of Employee Experience

In the age of machines and technology, could we have thought that people are more important than ever before? Especially with COVID-19, the answer is definitely yes. Talks about automation and artificial intelligence have been replaced by the need to connect, be human, show empathy, and be kind to each other. In a technology-focused world, these “soft skills” will be the most important. It’s ironic and unfortunate that a virus has made us realize this.

During COVID-19, employee experience has become the top priority for business leaders worldwide. To shed light on the competitive advantage provided by employee experience, I analyzed 252 organizations worldwide and found that only 6% of them did an excellent job of investing in employee experience. These organizations, on average 24% smaller than the others, were 4 times more profitable and had superior stock price performance. Examples of these organizations include Cisco, Microsoft, Facebook, Riot Games, Airbnb, and Hyland Software.

Astera 371854357

A recent study by LinkedIn found that Employee Experience was the number one talent trend for 2020 in organizations. In my own research, where I interviewed over 140 CEOs worldwide, I found that attracting and retaining talent is one of the most important trends for leaders in the next decade. Smart leaders now realize that it’s not just about paying people more money. Employees value more than just money, which means we need to focus on creating better experiences for them. When this is done, employees come to work every day with enthusiasm.

The era of employees convincing organizations why they should hire them is coming to a close. Now, it’s the organizations that need to convince individuals why they should work for them.

One point that I want to emphasize is that Employee Experience should not be confused with Employee Engagement. Organizations have invested in employee engagement programs for decades. However, the global results are not very promising, as about 7 out of 10 survey respondents are on the verge of disengaging from their workplace. The reason for this is the difference between Employee Experience and Employee Engagement.

Employee loyalty is the result of regular, positive employee experiences. Many organizations around the world see employee loyalty programs as a temporary, short-term, and unreliable form of motivation aimed at increasing employee satisfaction. Examples of such programs include organizing picnics, meal events, and engaging in sports activities together. The problem is relying only on these types of activities without making any fundamental changes to the organization’s practices. With the right strategy, an Employee Experience can be created where employees do not feel the need to go to work, but rather want to. This can be achieved through three factors: organizational culture, technology usage, and physical space. In short, employee loyalty is about investing in short-term benefits, while employee experience is about making fundamental changes in the organization.

When it comes to providing a great employee experience in an organization, it’s not just the responsibility of HR. The HR team is a key layer responsible for employee experience, developing the strategy, tactics, and plan, and helping to make them a reality. The next layer is all the leaders within an organization. It’s their job to implement the employee experience strategy and tactics with their teams. The final layer is all employees, because it’s everyone’s job to voice their ideas and what they care about and value.

Employers can also leverage artificial intelligence and new generation technologies to foster differentiated employee experiences. For instance, AI and technology can help us create more personalized experiences for our employees. AI is better at evaluating what types of tasks we should be doing, which roles we would be best suited for, when we are reaching burnout, and can provide better recommendations than a single manager’s evaluation.

Corrected version: Another use case for artificial intelligence and technology is to automate routine and mundane tasks so that employees can focus more on the human aspects of their work. This can contribute positively to the overall employee experience.

The overall contribution of technology to employee experience is around 30%, which is not negligible. By using technology, the best tools and resources can be provided to employees to enable them to perform their jobs as effectively and seamlessly as possible.

Jacob Morgan, Nisan 2020

Astera
Astera

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Sayfa

Çalışan Deneyiminin Önemi

Makine ve teknoloji çağında, insanların her zamankinden daha önemli olduğunu düşünebilir miydik?  Özellikle COVID-19 ile kesinlikle evet. Otomasyon ve yapay zekâ ile ilgili konuşmaların çoğunun yerini tamamen bağlantı kurma, insan olma, empati gösterme ve birbirlerine karşı nazik olma ihtiyacı aldı. Teknoloji odaklı bir dünyada, en önemli olan bu “yumuşak beceriler” olacaktır. Bir virüsün bunu anlamamızı sağlaması ironik ve talihsiz bir durum.

Çalışan deneyimi özellikle COVID-19 zamanında dünya çapındaki iş liderleri için en önemli öncelik haline geldi.  Çalışan deneyiminin sağladığı rekabet avantajına ışık tutmak için Dünya çapında 252 kuruluşu inceledim ve sadece %6’sının çalışan deneyimine yatırım yapmak konusunda harika bir iş çıkardığını gördüm. Bu kuruluşlar diğerlerinden oranla ortalama %24 daha küçük olmalarına rağmen kârlıkta 4 kat daha iyi idi ve üstün hisse senedi fiyat performansına da sahiplerdi. Örnek olarak Cisco, Microsoft, Facebook, Riot Games, Airbnb, Hyland Software  sayılabilir.

Astera 371854357

Linkedin tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma kurumlarda, Çalışan Deneyiminin 2020 için 1 numaralı yetenek trendi olduğunu buldu. Dünya çapında 140’ın üzerinde CEO’yla röportaj yaptığım araştırmamda, yetenekleri çekmenin ve elde tutmanın önümüzdeki on yıldaki liderler için en önemli trendlerden biri olduğunu fark ettim. Akıllı liderler artık bunun insanlara daha fazla para ödemekle ilgili olmadığının farkına varıyor. Çalışanlar paradan daha fazlasını önemsiyorlar, bu da onlar için daha iyi deneyimler yaratma yoluna gitmemiz gerektiği anlamına geliyor. Bu yapıldığında çalışan her gün istekle işe geliyor.

Çalışanların, kuruluşları kendilerini neden işe almaları gerektiğine ikna etmesi dönemi kapanıyor. Artık kuruluşların kişileri neden kendileri için çalışması gerektiğine ikna etme dönemi başlıyor. 

Altını çizmek istediğim bir nokta Çalışan Deneyimi, Çalışan Bağlılığı ile karıştırılmaması gerektiğidir. Kuruluşlar on yıllardır çalışan bağlılığı programlarına yatırım yaptı. Ancak dünya çapında alınan sonuç hiç iyi değil. Anket yapılan 10 kişiden yaklaşık 7’sinin iş yerinden kopmak üzere olduklarını gösteriyor. Bunun sebebi Çalışan Deneyimi ve Çalışan Bağlılığı arasındaki farktır.

Çalışan bağlılığı düzenli, iyi çalışan deneyimlerin bir sonucudur.  Dünyanın dört bir yanındaki birçok kuruluş, çalışan bağlılığı programlarını, çalışan memnuniyetini artırmak için yapılan geçici, kısa vadeli, temeli olmayan bir motivasyon türü olarak görüyor. Mesela piknik düzenlemek, yemek organizasyonu, beraber spor faaliyetleri yapmak gibi. Sorun kuruluşun temel uygulamalarında hiçbir değişikliğe gidilmeden sadece bu tarz faaliyetlerden medet ummaktır. Doğru bir strateji ile yaratılan Çalışan Deneyimi, çalışanın işe gitme ihtiyacı duyduğu değil işe gitmek istediği bir ortam yaratılabilir. Bu da 3 şeyle olur kurum kültürü, teknoloji kullanımı, fiziksel mekân. Kısacası, çalışan bağlılığı kısa vadeli avantajlara yatırım yapmakla ilgiliyken çalışan deneyimi organizasyonda temel değişiklikler yapmakla ilgilidir.

Bir organizasyonda çalışan deneyiminin sağlanması söz konusu olduğunda bunu sağlamak sadece İK’nın sorumluluğu değildir.  Bunun bir katmanı olan İK ekibi temelde çalışan deneyimi görev gücü olan bölümdür. Stratejiyi, taktikleri ve planı geliştirirler ve hepsinin gerçeğe dönüşmesine yardımcı olurlar. Diğer katman, bir organizasyonun içindeki liderlerin tümüdür. Çalışan deneyimi strateji ve taktiklerini ekipleriyle birlikte uygulayarak hayata geçirmek onların görevidir. Son katman ise tüm çalışanlardır, çünkü fikirlerini ve neye önem verdiklerini ve değer verdiklerini paylaşmak için seslerini duyurmak herkesin işidir.

İşverenlerin, farklılaştırılmış çalışan deneyimlerini beslemek için yapay zekâ ve yeni nesil teknolojilerden yararlanması da mümkündür.  Mesela yapay zekâ ve teknoloji, çalışanlarımız için daha kişiselleştirilmiş deneyimler yaratmamıza yardımcı olabilir. Yapay zekâ, yapmamız gereken iş türleri, hangi rollerde en iyi olacağımız, ne zaman tükenme noktasına geldiğimiz gibi konularda, tek bir liderin değerlendirmesinden çok iyi değerlendirme yapar ve daha iyi tavsiyelerde bulunabilir.

Diğer bir kullanım örneğinde yapay zekâ ve teknoloji ile, çalışanların işin insani yönlerine daha fazla odaklanabilmeleri için rutin ve sıradan görevleri otomatikleştirmektir. Bu da genel çalışan deneyimine olumlu bir şekilde katkıda bulunur.

Çalışan deneyiminde teknolojinin genel katkısı %30 civarındadır. Bu oran azımsanamaz. Teknoloji kullanarak çalışanlara işlerini olabildiğince etkili ve sorunsuz bir şekilde yapabilmeleri için en iyi araçlar ve kaynaklar sağlanabilir.

Jacob Morgan, Nisan 2020

Astera
Astera

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

We use cookies to give you the best experience.