Önceki Sayfa

Koronavirüs İş Yeri Uygulamalarını Nasıl Etkiliyor?

Küresel koronavirüs salgını, hastalık, iş kaybı ve ölüm ve trajediye yol açtı. Kuşkusuz dünya çapında milyarlarca insanın yaşama şeklini değiştirdi. Ancak aynı zamanda, çalışma şeklimizi de değiştirdi ve iş uygulamaları değişimini de potansiyel olarak hızlandırdı.

İş bağlamından bakıldığında, bu küresel trajedi kuruluşları işyeri uygulamalarını hızla geliştirmeye zorluyor. Esnek çalışma seçeneklerine inanmayan ya da uzaktan çalışma programları olmayan şirketler üretkenliği sürdürmek ve işi devam ettirmek için işyeri esneklik politikalarını hızla benimsemek zorunda kalıyor ve çalışanlarına evden çalışmaları gerektiğini söylüyorlar. Aynı zamanda, çalışanlara iş birliği (collaboration) araçları, web konferansı yetenekleri, bilgileri paylaşmak ve korumak için güvenlik önlemleri vb. uzaktan çalışacak araçlar temin etmek zorunda kalıyorlar. Bunu yapabilmek için kullandıkları teknolojileri planladıklarından çok daha erken geliştirmeleri gerekiyor.

Çalışanları korumak adına uzaktan çalışmaya yönelik bu kitlesel hareket, kurumları liderlik yaklaşımlarını yeniden düşünmeye zorluyor. Yöneticiler ve liderler, onları göremeseler veya eskisi gibi denetleyemeseler bile, dağınık ekiplerle çalışmak zorunda olsalar bile yine de çalışanları yönetmeye ihtiyacındalar. Bunu yapabilmek için liderlerin ekipleriyle etkileşim kurma ve ekiplerini motive etme şekillerini geliştirmeleri gerekiyor.

AdobeStock 165278903

Birçok yönden korkunç sonuçları olan pandemi şirketlerin liderlik, teknoloji, işyeri esnekliği, güvenlik ve daha birçok konuda düşünmesi gereken organizasyonel uygulamalar ve politikalar için bir alarmdır.

Bu zorlu salgın zamanları atlattıktan sonra, kuruluşlar esnek çalışma için gerekli araçlara sahip olacak ve bunun işe yaradığını bilecekler. Bu, her şirketin esnek çalışma düzenlemelerini sürdüreceği anlamına gelmese de uzak bir ortamda nasıl çalışılacağı ve liderlik yapılacağı becerisi kazanılmış olacak. Bir çalışan veya bir ekip uzaktan çalışmak isterse veya buna ihtiyaç duyulursa, organizasyon bunu nasıl gerçekleştireceğinin pratiğine sahip olacaktır. Bu hem çalışanlar hem de kuruluşlar için birçok kapı açar. Dünyamız zor zamanlarla karşı karşıyadır, ancak çalışma şeklimizdeki değişiklikler, esnek çalışmanın daha iyi benimsenmesi ve çalışana daha fazla güç verilmesi şeklinde olumlu bir değişim yaratabilir.

            Jacob Morgan – 10 Nisan 2020

Astera
Astera

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

We use cookies to give you the best experience.