Önceki Sayfa

Pandemi ile Değişen “Veri Bilimcisi ” İhtiyacı

Pandemi öncesinde Veri Bilimcisi  inkâr edilemez bir şekilde en sıcak teknoloji kariyerleri arasındaydı. Hatta 2020 Nisan ayına kadar maaşları sabit kaldı. Bununla birlikte, diğer pek çok alanda olduğu gibi, salgın her şeyi değiştirdi.

COVID-19 salgınının ilk günlerinde, teknoloji işleri krizden büyük ölçüde etkilenmemiş görünüyordu. Ancak bu, Dünya’da ilkbaharın sonları ve yaz boyunca değişti. Indeed.com iş sitesinden bir Temmuz 2020 raporu, Dünya’da teknoloji iş ilanlarının yalnızca 2019 seviyelerinin altında olmayıp, aslında genel iş ilanlarından çok daha düşük olduğunu ortaya çıkardı.

24 Temmuz 2020 tarihinde genel iş ilanları trendi 2019 seviyesinin %21 altındayken teknoloji alanında işler 2019 seviyesinin %36 altındaydı, haftalarca ve böyle kalmaya devam etti. Indeed.com‘a Veri Bilimcisi alanındaki pozisyonların teknoloji işlerinden daha da keskin bir şekilde düştüğünü 2019 Temmuz seviyesinin % 43 altında kaldığını rapor etti.

AdobeStock 188051979 1

Pekiyi Veri Bilimcisi pozisyonlarındaki bu ani düşüşün sebebi neydi;

İşverenler zaten Pandemi öncesinde Veri Bilimcisi ünvanlı yerine daha spesifik tanımlayıcı unvanları kullanmayı tercih etmeye başlamıştı. Örneğin, güvenliğe odaklanan bir Veri Bilimcisi pozisyonu için “Siber Güvenlik Analisti” (Cybersecurity Analyst) terimini kullanmaya başladılar . Veya yeni ürünler oluşturmak için Machine Learning (ML) kullanmaya odaklanan bir Veri Bilimcisi pozisyonunu için “Artificial Intelligence (AI) Ürün Yöneticisi” unvanını tercih etmeye başladılar. Temmuz 2019 ve 2020 arasındaki düşüşün bir kısmı bu yeni adlandırmalara dayalı olarak erçekleşti.

Ancak bu uzmanlaşma eğilimi dışında da Veri Bilimcisi pozisyonlarının toplam sayısı düştü. MIT Sloan Management Review’deki bir rapor, veri bilimi modellemelerinin hiçbirinin 2020’de neler olduğunu tahmin etmek için yeterli olmadığını açıkladı. Çünkü hiç kimse 2020 gibi bir yıl yaşamadığı için ne olacağını tahmin etmeye yardımcı olabilecek verilere sahip değildi. Sonuç olarak şirketler gelişmiş analitik çabalarla neler olup bittiğini anlamak yerine temel raporlamaya yöneldi.

MIT Sloan Management Review yazarları konuştukları tüm yöneticilerin, pandeminin operasyonlarını aksatmaya başlamasıyla aynı tepkiyi verdiğini tespit etti. Pandemi nedeniyle şirketlerinin ürün ve hizmetlerine olan talebin düşmesi (örneğin giyimde olduğu gibi) veya çarpıcı bir şekilde yükselmesi (örneğin, tuvalet kağıdı) ile tahmin ve optimizasyon odaklı analitik çalışma yapmayı bıraktıklarını belirttiler. Bunun  yerine raporlar içeren, görselleştirme ile detaylandırılmış tanımlayıcı analitik yaklaşımı kullanmaya başladıklarını söylediler . 

Pekiyi bu Veri Bilimcisi pozisyonunun sonsuza dek ortadan kalktığı anlamına mı geliyor? Muhtemelen hayır. Yaşamak için kariyer eğilimlerini inceleyen çoğu insan, Veri Bilimcisi pozisyonunun sonunda toparlanacağına ve her zamankinden daha da önemli hale geleceğine inanıyor gibi görünüyor. Önümüzdeki birkaç ay veya hatta bir yıl boyunca bir Veri Bilimcisi pozisyonunu bulmak geçmişte olduğundan biraz daha zor olsa da, maaşlar hala artıyor gibi görünüyor ki bu, alandaki kişiler için iyi bir işaret.

                                      Information Week Cyntia Harvey 9 Eylül 2020

Astera
Astera

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

We use cookies to give you the best experience.