Web sitemiz güncellenmektedir. Geçici eksiklik ve hatalar için özür diler, anlayışınızı rica ederiz.

Önceki Sayfa

Meraklı Olmak İçin Zaman Bulabiliyor musunuz?

Einstein bir keresinde şöyle söylemiştir.

“Benim özel yeteneğim yok. Ben sadece tutkuyla merak ediyorum. “

Geleceği şekillendiren meraklı insanlardır. Ama çoğu insan için, günlük görevlerini bir kenara bırakmak ve zihninde yeni olasılıklar kurgulamak gerçek bir çaba gerektirir. Ayrıca başınızı zar zor suyun üstünde tutarken siz merak etmek için nasıl zaman bulabilirsiniz ki?

Meraklı olmak için zaman ayırmanın 5 yolunu  sizinle aşağıda paylaşıyorum;

1. Planla

En temel taktik meraklı olma zamanı planlamaktır. Takviminizde olan bir şeyi gerçekten yapma olasılığınız daha yüksektir. Merak zamanı planlamak, sorumluluklarınızdan uzaklaşmak için kendinize birkaç dakika vermekten yeni bir hobi veya yaratıcı bakış bulmaya kadar birçok şekilde olabilir. Bir seferde uzun saatler planlamak zorunda değilsiniz,  sadece 15 dakika bile fark yaratabilir. Meraklı olmaya ne kadar zaman ayırırsanız, daha fazla meraklandığınızı ve giderek daha fazla zaman ayırdığınızı göreceksiniz.

2. Yeni bir şey izleyin veya okuyun

Rutinden sıyrılın ve tipik olarak izlemeyeceğiniz yeni bir film veya şov izleyin. Hakkında hiçbir şey bilmediğiniz bir konu hakkında bir belgesel, konferans veya podcast bulun. Kurgusal olan eserler hariç, genelde okumadığınız türde bir kitap veya konu hakkında okuyun ve bu sırada zihninizin sorular sormasına izin verin.

Başlamak için basit bir konuya, uzmanlık alanınızla teğet ilgili şeylere bakmak veya tutkulu veya ilgilendiğiniz konularda vakit harcamak işi kolaylaştırır.

AdobeStock 347430574

3. Aklın gezinmesine izin ver

Rahatlamak için kendinize zaman verin ve zihninizin özgür olmasına izin verin. Bazı insanlar meditasyon yaparken, diğerleri dışarıda vakit geçirirken veya egzersiz yaparken zihninin dolaşmasına izin verir. Mesela duştayken aklınıza harika bir fikriniz gelmedi mi?
İşiniz e diğer sorumluluklarınız hakkında düşünmezken, aklınız gezinirken, fikirler aklınıza girmeye fırsat bulur.

Merak zamanında yapılacaklar listenizi, işinizi ve sorumluluklarınızı unutun ve düşüncelerinizin istedikleri yere gitmesine izin verin. Böylece kendinizi tamamen yeni bir düşünce veya soruda bulabilirsiniz.

4. Bir keşif arkadaşınız olsun

Daha meraklı olmak için arkadaş sistemine ihtiyacın olabilir. Konfor alanınızın dışına çıkmaya korkuyorsanız, bunu bir arkadaşınızla yapmayı deneyin. Bu arkadaşınızla yeni bir hobi bulun veya birlikte yeni bir yeri keşfedin. Hatta kendini bir arkadaşın yerine koyarak düşünmek bile zihninizi yeni bakış açılarına ve ilginç olasılıklara açabilir.

5. Yeni insanlarla konuşun

Çoğumuz sadece çevremizdeki insanlar ile konuşup bilgilenme tuzağına düşüyoruz. Bunun yerine yepyeni insanlarla konuşmayı deneyin. Belli bir konuda bilgisi, sizden farklı görgüsü ve pratiği olan kişilerle, uzmanlarla konuşun. Birçok farklı bilgi ve bakış açısına ulaşacaksınız.  Onun için nereye giderseniz gidin insanlarla konuşun, fikirlerini dinleyin ve olayları onların bakış açısından düşünün.

Aslında insanlar doğal olarak meraklıdır, ancak bu eğilim genellikle mecburiyetler ve sorumluluklar tarafından ezilir. Doğal merakınızdan yararlanmak için zaman bulmak ve beceriyi geliştirmek, kişisel yaratıcılığınızı ve yeniliğinizi artırabilir ve iş dünyasının geleceğini yaratmanıza yardımcı olabilir.

Jacob Morgan 2 Eylül 2020

Astera
Astera

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

We use cookies to give you the best experience.